Waarom een rookmelder?

Tussen de 6000 en 7000 keer moet de brandweer per jaar uitrukken voor een woningbrand. Gemiddeld 1 op de 1000 woningen dus, ook raken er bij deze woningbranden per jaar circa 600 mensen zwaargewond. Ongeveer 60 daarvan komt om als gevolg van de woningbrand. Het is daarom van belang dat brandgevaar wel serieus genomen wordt, een rookmelder is in staat om een leven te redden. Daarom is het dus slim om een rookmelder te hebben, tegenwoordig met de komst van het internet kun je ook online een rookmelder kopen.

Kan een rookmelder levens redden?

En of rookmelders levens kunnen redden. Omdat de rookmelder op tijd een signaal afgeeft, kunnen mensen op tijd naar buiten komen. Zeker s nachts is het verstandig om een rookmelder te hebben, deze wekt je voor het te laat is. Iedereen heeft brandbare stoffen in huis zoals meubels, hierdoor kan een woningbrand binnen enkele minuten al levensbedreigend zijn. Dit komt met name door de snelle rookvorming.

Degene die een rookmelder in huis hebben hangen, hebben een grotere kans om te overleven, dan de woningen waar geen rookmelder aanwezig is. Bij een brand telt iedere seconde, een rookmelder geeft je wat extra tijd om weg te komen.

Welke rookmelder moet je hebben?

Er zijn verschillende soorten rookmelders, maar voor in een woning is een optische rookmelder voldoende. Deze rookmelder detecteert rook en dient zo centraal mogelijk in de ruimte te worden opgehangen. Wat ook handig is om koppelbare rookmelders te nemen, deze rookmelders die hang je op diverse plaatsen in je woning. Wanneer er dan bijvoorbeeld in de keuken brand uitbreekt, gaat de rookmelder op de bovenverdieping ook af.

Er bestaat ook een thermische rookmelder, ook wel de hittemelder genoemd. Deze plaats je bijvoorbeeld in een keuken, wanneer de temperatuur stijgt naar bijvoorbeeld 57 graden, dan gaat deze af. Een rookmelder gaat af bij rook, en dus ook bij de dampen als je aan het koken bent. Niet erg handig dus, kies daarom voor in de keuken en andere ruimtes waar je vaak te maken hebt met stof, of dampen voor de hittemelder.

Nog even op een rijtje

Een rookmelder kan dus wel degelijk levens redden, je hebt enkele minuten speling om je huis uit te komen. Een koppelbare rookm