Help, een rioolbreuk! Wat zijn de oorzaken en hoe los je het op?

Een rioolleiding kan vaak wel twintig jaar meegaan voordat er problemen ontstaan. Dagelijks komt er veel in het riool terecht. Ook zaken die er niet thuis horen. Stank door een verstopte riolering kan een teken zijn van rioolbreuk. Dit is een breuk in het buizenstelsel van je riolering. Het oplossen van een dergelijke breuk is een smerige klus waar je de expert voor inschakelt. Nog beter is het om dit te voorkomen.

Hoe ontstaat een rioolbreuk of een scheur in de riolering?

Soms wordt de riolering bij graafwerkzaamheden geraakt met een gat of een scheur in de rioolbuis als gevolg. Ook kan door graafwerkzaamheden het rioolstelsel verzakken. Er zal dan niet meteen rioolbreuk optreden, maar op termijn ontstaat er wel schade. Ook boorwerkzaamheden kunnen leiden tot scheuren of gaten in rioolleidingen. Bomen brengen leven in saaie woonwijken. Bomen hebben echter ook een groot nadeel voor het ondergrondse leidingstelsel. De boomwortels vinden hun weg onder de grond en duwen alles aan de kant wat ze tegenkomen. Ook de riolering moet eraan geloven. Boomwortels duwen de rioleringsbuizen aan de kant tot ze breken. Soms groeien boomwortels zelfs door de wanden van de rioolbuis heen. Tegenwoordig worden leidingen van andere materialen gemaakt die niet roesten. Oude buizen kunnen wel roesten en dat leidt uiteindelijk vaak tot een breuk.

Rioolbreuk opsporen

WazoRiool komt graag bij je langs om met een camera de riolering te inspecteren. Zo vindt de monteur snel de oorzaak van het probleem. Met de camera wordt de staat van de leiding bekeken. Op de centimeter nauwkeurig geeft de camera aan waar het probleem zit. Is er rioolbreuk geconstateerd? De monteur gaat voor je aan de slag om het op te lossen.

Relinen riool

Het is vaak niet nodig om je riool volledig te vervangen. Met relining van het riool wordt dat deel hersteld, dat beschadigd is. De rioolbuis krijgt hierbij een nieuwe binnenkant van versterkt polyester. Relinen is op verschillende materialen zoals staal, beton, PVC en gietijzer toepasbaar. Ook is het in te zetten voor leidingen van verschillende diameters en voor horizontale en verticale leidingen. Een andere naam hiervoor is kousrenovatie. Dat is niet toevallig. Bij kousrenovatie wordt een kous die met hars gevuld is door het riool geblazen. Als de gevulde kous op de juiste plaats zit, wordt de kous gevuld met warm water en hardt de hars uit. Zo hoeft er niets opengehakt te worden om je riool te renoveren. Dat scheelt veel geld en tijd.