Wil je meer licht in huis? Denk dan aan een lichtkoepel

Een lichtkoepel kopen biedt veel voordelen

Daglicht geeft sfeer aan een ruimte. Veel mensen voelen zich prettig in een lichte leef- of werkruimte. Het is algemeen bekend dat daglicht een positief effect heeft op onze gezondheid. Wanneer jouw woning niet voldoende licht biedt, kun je daar vaak relatief eenvoudig wat aan doen door een koepel op het dak te kopen. Dat heeft niet alleen een gunstig effect op het welbevinden, ook je energierekening reageert hierop. Meer lichtinval betekent minder kosten voor energie. Dat is een mooie bijkomstigheid!

Welke mogelijkheden zijn er

Je kunt een lichtkoepel kopen in verschillende soorten en maten. Er bestaan enkelwandige koepels, maar ook varianten die opgebouwd zijn uit meerdere lagen. De koepels met meerdere wanden zijn beter geïsoleerd, waardoor de effecten op de energierekening hoger zijn. Er zijn koepels gemaakt van acrylaat. Deze hebben als voordeel dat ze erg helder zijn en het licht optimaal door laten. Deze acrylaat koepels zijn erg licht, hetgeen praktisch is bij de bevestiging van de koepel. Het materiaal is uiterst sterk, waardoor er niet snel beschadigingen ontstaan. Koepels van polycarbonaat zijn nog meer helder, maar zijn ook vrij kostbaar in de aanschaf.

Kies je voor opaal of helder?

Er zijn twee type koepels op de markt qua helderheid. De eerste versie is volledig transparant. De tweede versie is opaal. Dit houdt in dat hij veel licht doorlaat, maar niet transparant is. De keuze die je maakt heeft invloed op de inkijk van buiten. Dat is niet in alle situaties relevant. Ook de warmte die via de koepel komt, wordt door deze keuze beïnvloed.

Plaatsen van een lichtkoepel

Het is verstandig het plaatsen van een lichtkoepel over te laten aan een gespecialiseerd bedrijf. Deze maken bij het plaatsen gebruik van opstanden, welke op het dak geplaatst worden. Er zijn twee typen opstanden op de markt. De meest gebruikte versie is gemaakt van AVP. Deze opstanden worden op de dakbedekking geplakt en zijn het minst arbeidsintensief bij de plaatsing. Een andere mogelijkheid zijn opstanden van polyester. Deze worden in het dak gebrand. De isolatie van deze opstanden is vele malen hoger dan van de opstanden van AVP. Tot slot zijn er allerlei accessoires op de markt om je lichtkoepel verder aan te kleden. Je kunt bijvoorbeeld denken aan gebruik van polycarbonaat golfplaten om de randen van de koepel mooi af te dekken.