Een afbetaald huis geërfd? Wat nu?

Het overlijden van een vriend of een familie heeft vaak veel impact op uw leven. Het is doorgaans een zeer emotionele gebeurtenis en het hele rouwproces verdient natuurlijk de volle aandacht. Helaas moet er ook een hoop geregeld worden. Wat gaat er bijvoorbeeld gebeuren met het huis van de overledene. Als u persoonlijk het huis erft, is het aan te raden om u goed te verdiepen in alle rechten en plichten. Vaak staat in het testament vastgesteld wie het huis erft, als dit niet het geval is, wordt wettelijk de erfgenaam bepaald. Anderzijds wordt via de eigendomsakte bepaald wie het huis toekomt. Het erven van een huis kan zeer complex zijn. In dit artikel leest u over verschillende scenario’s tijdens het erven van een (afbetaalde) woning. 

Het erven van een afbetaald huis

Op het moment dat u een afbetaald huis erft, lijkt dit natuurlijk een financieel zeer gunstige bijkomstigheid. Er zijn geen directe schulden die u moet betalen en de hypotheek is afbetaald. Toch zijn er wat haken en ogen waar u rekening mee moet houden. Bij het erven van een huis, moet u nog steeds erfbelasting betalen. Deze belasting is niet mild. Sterker nog; het gaat hierbij om een aanzienlijk percentage van de WOZ-waarde. De belasting wordt namelijk gebaseerd op de waarde van het onroerend goed. Als bijkomende moeilijkheid moet dit bedrag ook nog vrij snel op de rekening van de belastingdienst staan. Twijfelt u aan de correctheid van de WOZ-waarde? Controleer deze dan altijd goed op basis van het waarde rapport. Het is overigens ook mogelijk om de erfbelasting te voorkomen. 

Erfbelasting voorkomen

In de voorgaande alinea werd kort beschreven dat het ook mogelijk is om aan het betalen van erfbelasting te ontkomen. Verkoopt u namelijk de geërfde woning binnen acht maanden, dan hoeft u geen erfbelasting te betalen. Een snelle verkoop is dus zeer aantrekkelijk. Als u de woning op de reguliere markt plaatst, bent u helaas niet verzekerd van een snelle verkoop. Misschien heeft u helemaal geen tijd om de woning op de reguliere markt te verkopen. Is dit het geval? Lees dan snel verder.

Snel uw geld ontvangen

Een afbetaald huis erven heeft een groot impact op uw leven. Er is veel te regelen en misschien is het huis helemaal niet gewenst. Een snelle verkoop is in dit scenario de juiste oplossing. Op de reguliere markt bent u afhankelijk van particuliere kopers en een verkoop is allerminst zeker. Directhuisverkopen heeft dan de oplossing voor u. Vul het contactformulier in op de website, binnen een werkdag krijgt u antwoord. Er komt dan een makelaar langs om de woning gratis te taxeren en binnen 2 dagen ontvangt u een bod voor uw woning. Bij eventueel akkoord wordt de aankoopprocedure gestart.